Relatiegeschenken aftrekbaar als belasting | Surprise Surprise

Relatiegeschenken aftrekbaar als belasting?

Relatiegeschenken aftrekbaar als belasting?

Zijn Relatiegeschenken aftrekbaar als belasting?

Oké, hoe ga ik hier mijn eigen draai aan geven? Ik schrijf altijd een tikkeltje brutaal, redelijk opzwepend en net op het randje. Maar dit is stof die tot de stoffigste stof op aarde behoort. Dit is nog droger dan het banket van onze concurrenten. Dit is een beetje als een clown opeens in een maatpak hijsen en de accounting laten doen. Gelukkig doe ik voor mijn online marketeer echt alles, zelfs blogs schrijven over belastingen. Dus hier gaan we! 

Kortgezegd is de btw op uitgaven voor personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken niet altijd aftrekbaar. De belastingdienst zou de belastingdienst niet zijn als hier niet enkele regeltjes bij zouden komen kijken. Wat die regeltjes dan zijn? 

 

Belasting aftrekbaar voor relatiegeschenken

Je kunt de belasting over relatiegeschenken alleen aftrekken als ze niet meer zijn dan € 227,- per jaar. Dit is dan weer wel exclusief btw. Ik moet de eerste klant nog tegenkomen met een dergelijk budget maar heb jij dit budget tot je beschikking? Bel me gerust eens op, ik denk dat ik het wel passend krijg en anders mijn oom op de Kaaimaneilanden wel. 

Uitzonderingen op de regel betreffen eten en drinken voor jouw personeel. Gelukkig enten onze relatiegeschenken zich met name op food-gerelateerde items. In hoeverre een taartje door de brievenbus dan weer onder voeding valt kun je het beste met de belastingdienst zelf overleggen. Ook hier geldt alleen weer dat je na deze € 227,- slechts een beperkt deel mag aftrekken. Al is dit natuurlijk alweer beter dan niks. 

Hoe wordt dit drempelbedrag dan vervolgens bepaald? Negenhonderd van de duizend keer zijn relatiegeschenken persoonsgebonden. Echter kan je er ook voor kiezen om een bedrijfspuppy aan te schaffen die iedereen om de week mee naar huis mag nemen. In dit geval is het geschenk voor meerdere medewerkers bestemd. Deze kosten deel je dan door het aantal personen die een warm onderkomen geven aan deze puppy. 

 

Een rekenvoorbeeld voor aftrekbare relatiegeschenken 

Hieronder een rekenvoorbeeld omdat ze dit ook doen om het te verhelderen bij de belastingdienst. Mijn rekenvoorbeelden blijven alleen beter hangen, als dit mislukt word ik leraar. 

Je geeft al je werknemers een kerstpakket van Surprise Surprise. Dit kerstpakket heeft een waarde van 100 euro exclusief btw. Daarnaast laat je door Surprise Surprise een online bingo organiseren door een bronstige presentator met een zwoele zangstem. Dit uitje komt op € 300,-. Dit doe je voor de helft van je medewerkers. Verder moet jij je boekhouder omkopen omdat je al jaren de btw aftrekt boven de € 227,-, dus geef je die wat extra’s. Dit gaat om een sterk afgeprijsd Gucci maatpak a € 226,-. We gaan er even vanuit dat je 4 werknemers hebt. In dit rekenvoorbeeld mag je het volgende: 

  • Je mag de btw aftrekken van het gegeven relatiegeschenk / kerstpakket voor de mensen waar geen uitje voor is verzorgd. 
  • Je mag de btw aftrekken van het uitje wanneer deze mensen geen kerstpakket zouden ontvangen. 
  • Je mag de btw aftrekken van het Gucci pak wanneer deze persoon geen kerstpakket heeft ontvangen en niet heeft meegedaan aan het uitje.

Voor exacte informatie en suffe rekenvoorbeelden wijs ik je graag door naar de website van de belastingdienst. Want leuker kan ik het wel maken, niet makkelijker. 

Ben jij benieuwd naar relatiegeschenken op maat? Surprise Surprise helpt je graag verder!