Waarom geven we eigenlijk chocoladeletters?
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat je door te kauwen je concentratie beter vast kan houden. Vreemd dus eigenlijk dat ik me tijdens het smullen van een chocoladeletter nooit hebt afgevraagd waarom we deze eigenlijk geven met Sinterklaas. Gek genoeg bekroop deze vraag me op een snikhete dag in de zomer.
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van de chocoladeletter. De meest gedragen versie stamt echter uit de middeleeuwen. Kloosterscholen gebruikten destijds brooddeeg als lesmateriaal. Na het leren verdween alles zo snel mogelijk in de maag van de hongerige leerlingen. Ook werden vroeger de Sinterklaascadeautjes onder een kleed gelegd. Om aan te geven welk kleed bij welk kind hoorde legden ze hier ook letters van brooddeeg op.
Andere leuke weetjes over chocoladeletters:
– Voor de meeste chocoladeletters wordt het lettertype ”Egyptienne” gebruikt.
- Nog steeds denkt meer dan een kwart van de mensen dat er in de letters M, S en A meer chocolade zit. Om alle Sam’s in Nederland maar direct teleur te stellen; dit is niet waar. Elke letter bevat eenzelfde gewicht aan chocolade.
- De ribbeltjes op de letters zijn er om deze makkelijker los te laten van de mal.
- Jaarlijks worden er zo’n 22 miljoen chocoladeletters verkocht. Als 1% hiervan bij mij zou bestellen kan ik misschien een keer op vakantie.